ΕΛΑΤΕΙΑ

 ΕΛΑΤΕΙΑ

Γνωρίστε την Ελάτεια: Μία γραφική κωμόπολη στην καρδιά της Φθιώτιδας!

Η Ελάτεια είναι κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας και υπήρξε έδρα του τέως Δήμου Ελάτειας. Από το 2011 υπάγεται στο διευρυμένο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.  Είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομο και βλέπει στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Κηφισού, απέναντι από τον Παρνασσό. Ο πληθυσμός της Ελάτειας, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 2.372 κατοίκους.

Μέχρι το 1916 ονομαζόταν Δραχμάνι, από τον Δραχμάν Αγά που εξουσίαζε την περιοχή κι έδωσε το όνομά του κατά την τουρκοκρατια  οπότε μετονομάστηκε σε Ελάτεια, λόγω της αρχαίας Φωκικής πόλης, της Ελάτειας που βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία, λίγο πιο βόρεια,  ερείπια της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα. Σημερα η πολη αποτελεί αγροτεμπορικο κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Στην πόλη λειτουργουν ξενώνες ,αρχαιολογική συλλογή και καφετέριες.Ο Ι.Ν. του Αγ.Δημητριου Ελάτειας ειναι κτίσμα του 17ου αι καθως και πολλα από τα σπίτια του κέντρου. Αποτελει τοπικό αγροτικό και οικονομικό κέντρο και δημοφιλή προορισμό νέων για διασκέδαση. Λειτουργουν 2 παραδοσιακοί ξενώνες και πισινα κατά το καλοκαίρι. Κοντινοι προορισμοί είναι το λιβάδι και αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα 6500 ετων τα οποία εκτίθονται στην αρχαιολογική συλλογή της πόλης.

Η Ελάτεια απέχει μόλις 160χλμ. από την Αθήνα και 70χλμ. από την Λαμία.

Λόγω της θέσης της εξελίχθηκε στην σημαντικότερη πόλη των Λοκρών κι αργότερα των Φωκέων, όταν περιήλθε στην Φωκική Συμπολιτεία.  Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας η Ελάτεια πήρε το όνομά της από τον μυθικό βασιλιά Έλατο, γιο του Αρκάδα.

Το 374 π.Χ. ο Θηβαίος στρατηγός Πελοπίδας πολιόρκησε την Ελάτεια με στόχο να υποτάξει τους Φωκείς και να ελέγξει την διάβαση από την συμμαχική του Θεσσαλία στην Βοιωτία. Την άμυνα της Φωκικής πόλης ανέλαβε ο στρατηγός Ονόμαρχος και κατάφερε να σώσει την πόλη.  Το 346 π.Χ. η Ελάτεια καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες του Φιλίππου. Ο Φίλιππος οχύρωσε την Ελάτεια και την χρησιμοποίησε ως βάση του για την εκστρατεία κατά των πόλεων της νότιας Ελλάδας. Μετά την αποχώρηση των Μακεδόνων η Ελάτεια απέκτησε πάλι τον κυρίαρχο ρόλο που είχε στην αρχαία Φωκίδα. Σύμφωνα με τις αναφορές του Παυσανία η Ελάτεια συνέχισε να αποτελεί σημαντική πόλη της περιοχής και κατά την Ρωμαϊκή εποχή.